Suçiçeği virüslerle olan bir deri hastalığıdır. Viral olduğu için tedavisi yoktur. Genellikle ciddi sorun yaratmadan kendiliğinden düzelir. Hastalığın etkeni varisella zoster adlı virüstür. Çocukluk yaşlarında suçiçeği yapar. İleri yaşlarda bulaşırsa zona denilen zona zoster hastalığı olur.
Çok bulaşıcı bir hastalıktır o kadar ki “odanın kapısının önünden geçene bulaşır” diye tanımlanmıştır. Kuluçka dönemi yani bulaştıktan sonra belirtilerin başlama süresi 2-3 haftadır.
Suçiçeği Belirtileri Nelerdir?
İlk belirtileri deride küçük kızarık noktalar şeklindedir. Kızarıklıklar çıktıktan sonraki günlerde kızarıklık olan noktalarda küçük su kesecikleri şeklinde 3-4 mm’lik bül denilen noktalar oluşur (1). Bu küçük su kesecikleri tipiktir ve teşhis koymak için yeterlidir. Su keseciklerinin özelliği berrak bir görünümü vardır, berraklık bozulup bulanıklaşırsa bakteri bulaşmış yani iltihaplanmış anlamına gelir. İltihaplanma olsa da olmasa da kesecik patladığında kese büyüklüğünde yara kabuğu ile kaplanır yani çok sayıda kabuklu yara ortaya çıkar. Lezyonlar genellikle önce vücutta başlar sonra yüz bölgesine de sıçrar.
Bu süre zarfında birkaç gün ateş yükselmesi, halsizlik olabilir.
Viral bir hastalık olduğu için çok seyrek olarak beyin iltihabına neden olabilir, ölüm olgusu yok denecek kadar seyrektir.
Suçiçeği Bulaşıcı mı Hastalık mı?
Evet, bilinen en bulaşıcı hastalıklardandır. Temasla bulaştığı gibi aynı kapalı ortamdaki kişiye de bulaşabilir. Daha da önemlisi çocuk lezyonları kaşıdıkça diğer bölgelere de bulaştırır ve hızla yayılmasına neden olabilir.
Suçiçeği aşısı %100’e yakın koruma sağlar yani aşı yaptırmış çocuklara bulaşma ihtimali yoktur. Aşı aynı virüsle erişkinlerde olan zona hastalığından da korur (2).
Suçiçeği Tedavisi Nasıl Yapılır?
Virüslerle olan bir hastalık olduğu için direk tedavisi yoktur. Vücudun savunma mekanizmaları tedavi eder ancak burada en önemli sorun üzerine iltihap gelişmesidir (3).
Hastalıkta en büyük sıkıntı şiddetli kaşıntı, kaşıntıya bağlı gelişen ek sorunlardır. Su kesecikleri çıkmaya başladığında kaşıntılı dönem başlar ve çocuk sürekli kaşımak ister. Kaşırsa hem virüsü etrafa bulaştırır hem de iltihap riskini azaltır. Kaçıntı hissini azaltmak için Pruzon Merhem kullanmak doğru bir yaklaşım olur. Pruzon Merhem kaşıntıyı azaltmak yanı sıra içeriğindeki TTO ile de iltihap riskini azaltır.
Normalde oluşan bül denilen su kesecikleri derinin en üst tabakasındadır ve iyileşme tamamlandığında çok yüzeysel olduğu için hiç iz kalmaz. İltihaplanma olursa derinin daha alt tabakalarına ilerler her biri çıban gibi derin yaraya neden olur ve sonunda çıban izi gibi kenarları krater kenarı gibi görünen çukurluk şeklinde iz kalır.
İz oluşmasını engellemek için belirtiler çıkmaya başladığında Kutalin Krem kullanılmalıdır. Kutalin Krem içeriğindeki mikrop öldürücü klorheksidin sayesinde iltihaplanma riskini azaltır ve iz kalma ihtimali azalır.
Suçiçeği İzi Nasıl Geçer?
Öncelikle iz kalmaması için iltihaplanmayı engellemek en doğru yaklaşımdır. İltihaplanmayı engellemek için Pruzon Merhem veya Kutalin Krem kullanılmalıdır. İltihap engellenen yerlerde hiç iz kalmaz ancak iltihap gelişirse iltihabın derinliğine paralel çukurluk şeklinde iz kalır.
İyileşmenin sonunda iz kaldıysa bu artık kalıcıdır ve ilaçlarla düzeltmek mümkün değildir. Dikkat çekiciliğini azaltmak için kenarlarındaki krater yapısını daha silik hale getirmek amacıyla plazma yapılabilir.
Plazmadan daha etkili bir uygulama olan dermabrazyon da görsel olarak anlamlı düzelme sağlar.
Suçiçeğine bağlı çukurluklara noktasal dolgu yaparak da dikkat çekiciliği azaltılabilir.
Suçiçeği Ameliyatı Sonrası İz Nasıl Kaybolur?
Bildiğimiz anlamda neşterle yapılan bir ameliyatı yoktur. Ameliyat sınıfına sokulabilecek deriyi kazıma işlemi (dermabrazyon) yapılabilir.
Dermabrazyon iki şekilde yapılabilmektedir,
1- Klasik yöntem olan zımparayla derinin en üst tabakası sıyrılır böylece kenarları silinen çukurluk hafiflamiş olur.
2- Lazer dermabrazyon, lazer tedavisinde ışıkla derinin üst tabakası yakılır, ciltte yenilenme olur.
Klasik dermabrazyonla alınan sonuç lazer dermabrazyondan alınan sonuçtan daha iyidir.
Dermabrazyon veya plazmadan sonra yeniden iz kalmaması için Kutalin Krem Kullanılmalıdır.
Suçiçeği lazer tedavisi diye tedavilerden söz edilse de lazer dermabrazyon dışındaki lazer uygulamaları anlamsızdır.
REFERANSLAR
- Kennedy, P. G., & Gershon, A. A. (2018). Clinical features of varicella-zoster virus infection. Viruses, 10(11), 609.
- Hambleton, S., & Gershon, A. A. (2005). Preventing varicella-zoster disease. Clinical Microbiology Reviews, 18(1), 70-80.
- Gershon, A. A., Steinberg, S. P., Gelb, L., & National Institute of Allergy and Infectious Diseases Collaborative Varicella Vaccine Study Group. (1984). Clinical reinfection with varicella-zoster virus. Journal of Infectious Diseases, 149(2), 137-142.