Pruzon Nedir?

Pruzon etkinliği yüzlerce güvenilir uluslararası bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bitkisel ekstraklar yanı sıra yine etkinliği güvenilir bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış insan sağlığı için geliştirilmiş maddelerle formülü oluşturulan merhem formunda bir üründür.

Pruzon pomad

İçerik çeşidi ve içeriğindeki maddelerin optimum yoğunluğuyla, rahat tolere edilebilirliği ile Türkiye’de alternatifi yoktur. Katlanması en zor kaşıntı olan makat bölgesi kaşıntılarının yok edilmesi amacıyla üretilmiştir. Bilinen en ağır kaşıntı olan makat kaşıntısı yanı sıra diğer daha hafif kaşıntılarda da güvenle kullanılabilmektedir.
Pruzon merhem özellikle tedavisi en zor kaşıntılardan makat kaşıntısı için en çok reçete edilen üründür. Yan etkisinin olmaması sebebiyle proktoloji uzmanlarının ilk tercihi olmayı sürdürmektedir.

Kullanıldığı sorunları şöyle özetleyebiliriz;
Her tür kaşıntılı olgular,
Bebek ve erişkin pişikleri,
Seboreik dermatit (yağlı egzama)
Dermatit (kuru egzama ve diğer egzamalar)
Böcek sokmaları
Sedef
Ürtiker

Pruzon Merhem İçeriği Nelerdir?
Dört farklı etken maddenin içermektedir. Bunlardan ikisi bitkisel özü (ekstrak) saflaştırılarak elde edilir, diğer ikisi laboratuar ortamında üretilen insan sağlığına zararı olmayan bebeklerde bile güvenle kullanılan maddedir.
Pruzon Merhemin içeriğindeki dört aktif madde ayrı ayrı kullanıldığında da etkilidir ancak birlikte kullanımı etkisini artırır.

Pruzon’da Bulunan Bitkisel Özlere Bakalım

Meyan kökü özü (Glycyrrhiza glabra extrac) % 1
Çay ağacı yağı (t
ea tree oil (TTO) diğer adı melaleuca alternifolia) % 1

Diğer maddeler
Çinko oksit (zinc oxide) % 5
Kalamin % 4
Aktif maddelri taşıyıcı olarak lanolin ve vazelin içermektedir.

Pruzon Merhem Etkileri Nelerdir?
İçeriğindeki aktif maddeler ve bu maddelin etkileri şu şekildedir;

Meyan kökü Özü (glycyrrhiza glabra)
M
eyan kökü asırlardır en yaygın kullanılan bitkilerdendir. En çok yaz aylarında soğuk hazırlanmış çay şeklinde ağızdan tüketilir. Yapılan bilimsel çalışmalarda gerek bölgesel kullanımda gerek ağızdan alımda kortizonla benzer etkilere sahip olduğu görülmüştür. Özellikle ağızdan kullanımı için çok fazla tüketimi önerilmez.
Meyan kökü özüne fitosteroid ya da bitkisel kortizon denmektedir.
Kortizona benzer şekilde kaşıntıyı yok eder.
Ödemi azaltır.
Kurdeşeni (urtiker) geriletir. (1)
Böcek sokması gibi reaksiyonları yatıştırır.
Dokunmaya bağlı alerjik reaksiyonları düzelmesini sağlar.
Kontakt dermatit denilen temas alerjisini düzeltir.
Saçlı derideki malessezia furfur (2) adlı mantarı yok ederek dermatiti ve buna bağlı kepeği (3) düzeltir.
Bu tür dermatolojik sorunlarda kortizona eşdeğer etki yapar, kortizonlu merhemlerin kullanıldığı her yerde kullanılabilir.
Kortizonlu ürünlere en büyük üstünlüğü kortizonun yaptığı yan etkilere neden olmaz ve güvenle kullanılabilir.
Kortizonlu merhemlerin deride incelme, kılcal damarlarda artma, kırmızılık oluşması, hassasiyette arma, dayanıklılığında azalma gibi yan etkileri vardır ve bu sebeple 5 -6 günden daha uzun süre kullanımı önerilmez. Pruzon içeriğindeki bitkisel kortizon bu tür yan etkilere neden olmadığı için güvenle kullanılabilir.
Meyan kökü özütü fabrika ortamında saflaştırılarak elde edilir, evde hazırlanması mümkün değildir çünkü evde saflaştırmak mümkün değildir.

Çay Ağacı Yağı (melaleuca alternifolia)
Çay ağacı Avustralya’da yetişen bir ağaçtır, çay dense de içtiğimiz çayın ağacıyla hiçbir benzerliği yoktur, tamamen farklı bir ağaçtır ve bu ağaçtan elde edilen yağdır. Tea tree oil (TTO) olarak bilinir.

Avustralya yerlilerinin asırlardır birçok sistemik hastalığın ve birçok dermatolojik sorunun tedavisinde kullandığı bir bitkisel özdür.
Çay ağacı yağı hakkında en fazla bilimsel çalışma yapılan bitkisel ürünlerdendir. Yapılan bilimsel çalışmalarda
Mantar ve bakteri öldürücü (4)
Virüslü cilt lezyonlarında düzelme
Şişliği (odema) indirir (5)
Uyuz gibi akarları ve parazitleri öldürdüğü tespit edilmiştir (6) (7).
Mantar üzerindeki etkisinin mantar ilaçları kadar, bakteriler üzerindeki etkisinin antibiyotikler kadar, uyuz gibi parazitle oluşan hastalıklarda permetrin grubu ilaçlardan daha etkili olduğu yönünde yüzlerce bilimsel çalışma yapılmıştır.

Çinko Oksit (zinc oxide);

Uzun yıllardı yaygın olarak kullanılan çinko oksidin etkileri şöyle sıralanabilir;
Bebek, çocukların ve erişkin pişiklerinde iyileştirici etkisi yanı sıra oluşturduğu bariyer etkisiyle pişik sebebini engelleyerek tekrarını engeller.
Pişiğin şiddetlenmesine neden olan mantar enfeksiyonları veya bakteriyel enfeksiyonlarını tedavi ederek pişiğin ilerlemesini engeller (8).
Birinci ve ikinci derece yakınlarda enfeksiyonu önler (9)
Çizik, kesik, sıyrılma gibi yüzeysel cilt hasarlarında
Emziren kadınlarda görülebilen meme ucu çatlakları
İleri yaş ve şeker hastalığı gibi derinin kalite kaybettiği, kuruduğu durumların düzeltilmesinde
Bacak yarası, varis yarası, yatak yarası gibi kronik yaralarda diğer tedavilere ek olarak kullanımı iyileşmeyi hızlandırır.
Güneş yanıklarında iyileşmeyi hızlandırır ve sızıyı azaltır, antibakteriyel etkiyle yanığın iltihaplanmasını engeller.

Kalamin
Kalamin (calamine) iki maddenin özel şartlarda karıştırılmasıyla elde edilen bir üründür. Çinko oksit ile demir oksit karıştırılıp yüksek ısıya maruz bırakarak süblime edilmesiyle oluşturulan bir maddedir. Demir oksit ve çinko oksit yüksek ısıda şelat denilen yapıya dönüşür ve kalamin adlı madde ortaya çıkar. Bu işleme süblimasyon denir.
Kalamin tek başına şu amaçlarla kullanılır.
Kaşıntı, dermatitis (10)
Suçiçeğinin iltihaplanmasını engelleme
Seboreik dermatit (11)
Alerjik cilt rahatsızlıkları
Yüzeysel yanıklar
Böcek sokmaları
Başka aktiflerle karıştırılarak elde edilen krem veya merhemler şu amaçlarla da kullanılır
Dermatit
Sedef
Ürtiker (11)
Yağlı egzama
Pişik
Mayasıl

REFERANSLAR

  1. Mustarichie, R., Rostinawati, T., Pitaloka, D. A. E., Saptarini, N. M., & Iskandar, Y. (2022). Herbal Therapy for the Treatment of Seborrhea Dermatitis. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 2391-2405.
  2. Han, S. H., Hur, M. S., Kim, M. J., Jung, W. H., Park, M., Kim, J. H., … & Lee, Y. W. (2017). In vitro anti-Malassezia activity of Castanea crenata shell and oil-soluble Glycyrrhiza extracts. Annals of dermatology29(3), 321-326.Han, S. H., Hur, M. S., Kim, M. J., Jung, W. H., Park, M., Kim, J. H., … & Lee, Y. W. (2017). In vitro anti-Malassezia activity of Castanea crenata shell and oil-soluble Glycyrrhiza extracts. Annals of dermatology29(3), 321-326.
  3. Mishra, R. C., Kumari, R., Iqbal, Z., Rizvi, M. M. A., & Yadav, J. P. (2020). Synthesis, characterization, comparative antidandruff efficacy and cytotoxicity studies of biosynthesized silver nanoparticles by using Glycyrrhiza glabra root. Advanced Science, Engineering and Medicine12(2), 156-162.
  4. Arango, A. M., Sánchez, J. B., & Galvis, L. B. (2004). Productos naturales con actividad antimicótica. Rev. Esp. Quimioterap17(4), 325-331.
  5. Koh, K. J., Pearce, A. L., Marshman, G., Finlay‐Jones, J. J., & Hart, P. H. (2002). Tea tree oil reduces histamine‐induced skin inflammation. British Journal of Dermatology147(6), 1212-1217.
  6. Walton, S. F., McKinnon, M., Pizzutto, S., Dougall, A., Williams, E., & Currie, B. J. (2004). Acaricidal activity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: in vitro sensitivity of sarcoptes scabiei var hominis to terpinen-4-ol. Archives of dermatology140(5), 563-566.
  7. Zulkarnain, I., Agusni, R. I., & Afif Nurul Hidayati, N. (2019). Comparison of tea tree oil 5% cream, tea tree oil 5%+ permethrin 5% Cream, and permethrine 5% cream in child scabies. International Journal of Clinical and Experimental Medical Sciences4(6), 87-93.
  8. Parlak, M., Energin, M., Selimoğlu, M., Bitlisli, H., & Alp, H. (1995). Diaper dermatitli 54 olgunun değerlendirilmesi. T Klin Dermatoloji5, 66-70.
  9. Sun, L., Han, J., Liu, Z., Wei, S., Su, X., & Zhang, G. (2019). The facile fabrication of wound compatible anti-microbial nanoparticles encapsulated Collagenous Chitosan matrices for effective inhibition of poly-microbial infections and wound repairing in burn injury care: Exhaustive in vivo evaluations. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology197, 111539.
  10. Dunlop, K., & Freeman, S. (1997). Caterpillar dermatitis. Australasian journal of dermatology38(4), 193-195.
  11. Price, I. (1947). Seborrhoeic dermatitis. Canadian Medical Association Journal56(1), 25.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir