Genital Bölge Kaşıntı Nedenleri ve Çözüm Önerisi

Genital yani cinsel organ kaşıntısı dendiğinde akla ilk gelen daha çok kadın cinsel organı gelir çünkü erkeklerde çok seyrek rastlanan bir sorundur. Erkeklerde az görülmesinin sebebi penis derisinin normal deri yapısında olmasıdır. Kadınlarda durum böyle değildir. Deri yapısı ince, zarif ve nemli bir yapıdadır. Büyük dudakları ve küçük dudakları örten yapı farklı olup aynı zamanda vajinanın iç yüzeyini örten deri yapısı (mukoza) daha da farklıdır.

Genital bölge kaşıntı nedeni

Erkeklerde Genital Bölge Kaşıntı

Kaşıntının nedeni, vücudumuzun herhangi bir yerinde görülen cilt hastalıklarının peniste de ortaya çıktığı düşünülür. Sedef, ürtiker, kontakt dermatit, alerji, gibi hastalıklardan dolayı kaşıntı oluşur. Bu tür durumlarda asıl hastalığın tedavisi gerekir. Mantar görülme sıklığı kadınlara kıyasla çok seyrek rastlanır. Bu tür dermatolojik rahatsızlıklardan kaynaklanan durumlarda Pruzon Merhem kullanmak yeterli olur. Seyrek olarak kaşıntıya neden olan siğil, belsoğukluğu gibi rahatsızlıklar da görülebilmektedir.

Kadınlarda Genital Bölge Kaşıntı

Kadın genital kaşıntıları birçok sebeple ortaya çıkabilir (1). Bilinen sen sık sebebi candida albikans denilen mantar enfestasyonuyla oluşan mantar hastalığıdır. İkinci sıklıkta sebep trikomonas vajinitidir. Bakterilerle oluşan enfeksiyon daha seyrek görülür. Bu üç hastalıkta etkin farklı olduğu için tedavileri de farklıdır.

Mikrobiyal bu üç hastalık dışında şunlar da kaşıntı yapabilmektedir;

  • Vajinal kuruluk, kurumaya bağlı mikro çatlaklar oluşur.
  • Islak mendil, temizlik maddeleri, duş jeli, şampuan gibi kimyasal içeriklerden kaynaklı alerji oluşabilir.
  • Kadın bağı, sentetik iç çamaşır gibi şeylere karşı, kontakt dermatit etkilidir.

Sedef, seboreik dermatit gibi deri rahatsızlıklarına bağlı kaşıntılarda en etkili ilaç bitkisel kortizon içeriğiyle Pruzon Merhemdir. 2-3 Uygulama sonrası kaşıntıda belirgin azalma olur ve günler içinde tamamen kaybolur.

Vajinal Kaşıntı Yapan Hastalıklar Nelerdir?

Vajinal mantarlar (2)
Daha çok beyazımsı, süt kesiği gibi görünen bir akıntı görülür. Genellikle antibiyotik kullanımı sonrası ortaya çıkar. Antibiyotikler vajinadaki doğal mikrop dengesini (florayı) bozar. Flora bozulunca asit yapıdaki vajinanın bu asitliği azalır, asitlik azalınca asiti sevmeyen mantarlar çoğalmaya başlar.

Neredeyse tamamı candida albicans adlı mantarla ortaya çıkar, tedavisinde mantar öldürücüler (antimikotik) kullanılır. En etkili antimikotikler, mikonazol, flukonazol, butokonazol adlı maddeleri içeren ilaçlar %100’e yakın başarıyla kullanılabilir. Mantar tedavisi uzun sürer ve ilk günlerde kaşıntı devam eder. İlk günden rahat etmek için bu ilaçlara ek olarak kaşıntıyı kısa sürede geçiren Pruzon Merhem kullanılabilir.

Trikomonas vajiniti (3)
En belirgin şikayet yeşilimsi akıntı olmasıdır. Akıntı genellikle pis kokuludur. Tedavisinde en yaygın kullanılan ilaç ornidazol ve metranidazol diyebiliriz. Son yıllarda tinidazol’de kullanıma girmiştir. Kaşınma şikayeti mantara kıyasla daha azdır.

Vajinit (4)
Bakteri yani mikropla olana vajinit denir, seyrek rastlanan bir durumdur. Geniş spektrumlu antibiyotiklerle tedavi edilir, tedavinin uzatılması mantara neden olabilir.

Genital Bölge Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Tabii ki bütün hastalıklarda olması gerektiği gibi bunda da işin uzmanına yani jinekologa muayene olunup konulan teşhise göre tedaviye başlanmalıdır.

Uzmandan destek alınamıyorsa şu pratik çözümler uygulanabilir;
Öncelikle kaşıntıyı azaltmak veya yok etmek için pruzon merhem kullanmaya başlanır. Pruzon bitkisel içeriği ile yan etki yaşamadan güvenle kullanılabilir.

Merhem kullanımı devam ederken kaşıntının asıl sebebini ortadan kaldırmak için sirke lavajı yapılır.
Bir litre suya yarım çay bardağı kadar elma sirkesi konur, bu sirkeli su ile vajina yıkanır, sirkeyle yıkandıktan 5-6 dakika sonra duru su ile dış kısımlar durulanır.

Elma sirkesinin (5) mantar öldürdüğü söylense de sirkenin böyle bir etkisi yoktur. Mantarı yok eder ancak bunu şu yolla sağlar; Asit yapısı bozulan vajinanın mikrop dağılımı bozulur ve doğalda olan mantarların yoğunluğu artar ve mantar hastalığı oluşur. Sirke vajinanın asit yapısını düzeltir, mikrop dengesi yeniden düzelir ve mantarlar kendiliğinden yok olur.

REFERANSLAR

  1. Savas, J. A., & Pichardo, R. O. (2018). Female genital itch. Dermatologic Clinics36(3), 225-243.
  2. Sobel, J. D., Faro, S., Force, R. W., Foxman, B., Ledger, W. J., Nyirjesy, P. R., … & Summers, P. R. (1998). Vulvovaginal candidiasis: epidemiologic, diagnostic, and therapeutic considerations. American journal of obstetrics and gynecology178(2), 203-211.
  3. Petrin, D., Delgaty, K., Bhatt, R., & Garber, G. (1998). Clinical and microbiological aspects of Trichomonas vaginalis. Clinical microbiology reviews11(2), 300-317.
  4. Demirezen, S. (2003). Bacterial vaginitis: general overview. Mikrobiyoloji bulteni37(1), 99-104.
  5. Bagheri, M., Mahmoudi Rad, M., Mansouri, A., Younespour, S., & Taheripanah, R. (2015). A comparison between antifungal effect of Fumaria officinalis, Echinacea angustifolia, vinegar, and fluconazole against Candida albicans and Candida glabrata isolated from vagina candidiasis. The Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility17(136), 1-9.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir